Administrationschef Steen Bjerregaard Christiansen, Skt. Nikolai Sogn, Holbæk fortæller:
Administrationschef i Folkekirken – hvad er det?
En administrationschef i folkekirken er leder for de ansatte i et sogn og har ansvar for den ikke politiske organisation.
Administrationschefer findes typisk i større bysogne, hvor sognet har en række ansatte med varierende arbejdsopgaver og baggrunde spændende fra akademiske medarbejdere til driftspersonale. Dette kan fx være administrative medarbejdere herunder personregisterførere, kirketjenere, gartnere, organister og sangere samt kirke- og kulturmedarbejdere.
Administrationschefen referer til ’det politiske niveau’, dvs. bestyrelsen, som i folkekirken kaldes menighedsrådet og har typisk ansvaret for den daglige drift af organisationen. I praksis udfører administrationschefen således typisk de opgaver, som i mindre sogne løses af kontaktpersonen, kirkeværgen, kassereren og sekretæren for rådet.
Medlemmerne i foreningen sidder i stillinger, som er oprettet med godkendelse fra Kirkeministeriet.
Hvilke opgaver løser en administrationschef?
Administrationschefer løser typisk følgende opgaver:
- Understøtter og rådgiver det politiske / folkevalgte niveau (sekretariatsbetjening)
- Implementering og opfølgning på politiske beslutninger
- Ansvarlig for den daglige ledelse og drift af sognet og organiseringen heraf
- Ansvarlig for forvaltningsudøvelsen
- Ansættelser mv.
- Økonomistyring herunder indstilling af budget / regnskab
- Vedligeholdelse af bygninger mv.
Hvorfor ansættes administrationschefer?
For at de folkevalgte kan koncentrere sig om og sætte rammerne for sognets liv og vækst og udvikling af sognet. Ledelse af en stor organisation er tidskrævende og kompleks og kræver professionel ledelse.
Som i andre offentlige organisationer stiger kompleksiteten og kravene til at sætte sig ind i ny lovgivning, personale- og overenskomstforhold samt fx regnskabsregler.
Hvem ansættes som administrationschefer?
Medlemmerne i foreningen har vidt forskellige baggrunde. Et fællestræk er, at alle har ledelsesmæssig erfaring fra tidligere jobs. Nogle kommer fra andre ledelsesfunktioner i folkekirken, mens andre kommer fra den øvrige offentlige og private sektor.